Θεός Δίκαιος Και Σωτήρας
(Ευαγ. Ιωάννου η΄, 1-12)
John Nelson Darby


Σε όλα τα άτομα υπάρχει η γνώση του καλού και του κακού. Ποτέ όμως δύο άτομα δεν κρίνουν αυτά με το ίδιο μέτρο. Ο καθένας εξετάζει το ζήτημα σύμφωνα με το επάγγελμά του, τις επιθυμίες του, και τα σχέδιά του. Ο μέθυσος νομίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζημιά στο να πίνει, αλλά θεωρεί μεγάλη αμαρτία το να κλέψει. Ο άπληστος έμπορος, πιστεύει ότι είναι αναγκαίο και συνηθισμένο να ενεργεί κατά τρόπο απατηλό στις συναλλαγές του, αλλά δεν μεθάει και δεν βλασφημάει. Ο ηθικός οικογενειάρχης επαναπαύεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του και καυτηριάζει τους φανερούς αμαρτωλούς, αλλά ποτέ δεν εξέτασε, πόσες αμαρτωλές επιθυμίες, άγνωστες στους άλλους, φιλοξενεί και εξακολουθεί να χαϊδεύει στην καρδιά του. Λησμονεί ότι ο Θεός βλέπει την καρδιά, ενώ ο άνθρωπος την εξωτερική διαγωγή.
Όλ’ αυτά αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν κρίνουν τους εαυτούς τους με ένα καθορισμένο και ακριβή κανόνα, αλλά παίρνουν ως μέτρο ό,τι συμφέρει τους εαυτούς τους και καταδικάζουν εύκολα τους άλλους. Υπάρχει όμως ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο όλοι θα κριθούν, ένα μέτρο ευθύτητας, και όσοι βρεθούν ελλιπείς θα καταδικαστούν αιώνια. Αυτό είναι η δικαιοσύνη του Θεού. Όταν κάποιος συγκρίνει τον εαυτό του με το Θεό, η συνείδησή του αφυπνίζεται, και τότε πραγματικά διαπιστώνει ότι είναι ένοχος, και ζητάει να μάθει αν ο Θεός θα θελήσει πραγματικά να τον συγχωρήσει.
Οι γραμματείς και Φαρισαίοι, οι οποίοι αναφέρονται στο όγδοο κεφ. του Ιωάννη, φαίνεται ότι ήταν πολύ θρησκευτικοί και ηθικοί τύποι, ώστε να σκανδαλιστούν και να οργιστούν υπερβολικά, όταν συνέλαβαν έπ’ αυτοφώρω μια γυναίκα να αμαρτάνει. Σκέφτηκαν ότι δεν είναι δίκαιο να ζήσει. Αλήθεια! Ο άνθρωπος παρηγορεί και καθησυχάζει τη συνείδησή του όταν βρει κάποιον άλλον χειρότερο από αυτόν, όταν αναλογίζεται εσφαλμένα, ότι η μεγαλύτερη αμαρτία του άλλου συγχωρεί τη δική του.
Αλλά να και μια άλλη πτυχή της ανθρώπινης καρδιάς. Πολλοί άνθρωποι χαίρονται στην πτώση και την αμαρτία του άλλου. Δεν μπορούν να συγχωρήσουν, και δυσφορούν με τη σκέψη ότι ο Θεός φανερώνει χάρη. Γιατί η χάρις είναι μια ηθική αρχή του Θεού αντίθετη από τις σκέψεις και τη νοοτροπία του ανθρώπου, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι την θεωρούν αδικία. Γενικά ο άνθρωπος θεωρεί ότι είναι εξευτελιστικό να εξαρτόμαστε από την πλήρη και τέλεια χάρη του Θεού και ν’ αναγνωρίζουμε ότι η δυστυχία μας, η πτώση μας, η ανικανότητά μας να κάνουμε το θέλημα του Θεού, είναι τα μόνα προσόντα τα οποία προσφέρουμε για την απόκτηση της χάριτος. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι δεν ήθελαν ν’ αναγνωρίσουν αυτό, όταν είπαν στον Ιησού: “Εν τω νόμω ο Μωϋσής προσέταξεν να λιθοβολώνται αι τοιαύται· σύ λοιπόν τι λέγεις;” Επιπροσθέτως ζήτησαν να παγιδεύσουν τον Ιησού, γιατί αν αθώωνε την γυναίκα, σκέφτηκαν ότι παρέβαινε το νόμο και περιφρονούσε τη δικαιοσύνη, εάν την καταδίκαζε, τότε δεν θα ήταν φιλεύσπλαχνος και οικτίρμων. Η απόδειξη της ενοχής της γυναικός ήταν αναμφισβήτητη, ο νόμος σαφής. Ο άνθρωπος εύκολα καταδικάζει, αλλά ποιος έχει το δικαίωμα να εκτελέσει; “Ο αναμάρτητος πρώτος ας ρίψη τον λίθον επ’ αυτήν”. Ποιος μπορούσε να πει “είμαι αναμάρτητος!”, και εάν κανένας δεν ήταν αναμάρτητος, άρα όλοι ήταν ένοχοι και κάτω από την ίδια καταδίκη, διότι “ο μισθός της αμαρτίας είναι ο θάνατος”.
Εδώ λοιπόν δημιουργήθηκε μια περίεργη σκηνή: κατηγορούμενη και κατήγοροι, καθισμένοι στο ίδιο εδώλιο. Τώρα όλοι είναι ένοχοι κακών πράξεων, όλοι αναγνωρισμένοι αμαρτωλοί. Η καταδικαστική απόφαση τροποποιείται. Όχι πλέον “μια τοιαύτη πρέπει να λιθοβοληθεί” αλλά “όλοι πρέπει να λιθοβοληθούν”. Σκέφτηκες ποτέ αυτό αναγνώστη; Ότι εσύ και όλος ο κόσμος, είστε ένοχοι ενώπιον του Θεού; Πολύ πιθανόν να είσαι πεπεισμένος ότι δεν έχεις μια τόσο κακή φύση, ίσως βρεις άλλους πολύ χειρότερους από εσένα, αλλά μπορείς να πεις ότι είσαι χωρίς αμαρτία; Αν όχι, τότε ποια είναι η ετυμηγορία του Θεού για σένα; Ο θάνατος! Δηλαδή η αιώνια τιμωρία και απομάκρυνση από το πρόσωπό Του, είναι η απόφαση του θείου δικαστηρίου.
Αλλά εάν ήταν ο Θεός μόνο Δίκαιος, δεν θα υπήρχε ελπίδα σωτηρίας για το ανθρώπινο γένος. Είναι όμως και Θεός Σωτήρας. Η μόνη ερώτηση που απομένει είναι: μπορεί να συγχωρέσει και να σώσει; “Και ο Ιησούς έμεινε μόνος και η γυνή εν τω μέσω”. Αυτή στεκόταν ενώπιον Εκείνου που είχε το δικαίωμα να της ρίξει το λίθο, γιατί ήταν ο μόνος αναμάρτητος. Ο νόμος την καταδίκασε, θα εκτελούσε ο Ιησούς την απόφαση; Τι στιγμή έντονης αγωνίας γι’ αυτή την γυναίκα! Ο άνθρωπος δεν τόλμησε να την τιμωρήσει! Τι θα πράξει τώρα ο Θεός; “Ούτε εγώ σε καταδικάζω, ύπαγε και μη αμαρτάνης πλέον”. Αυτή η ευλογημένη αγγελία της χάριτος στον δυστυχισμένο αμαρτωλό, βγήκε από τα χείλια του Ίδιου του Κριτή, και απευθύνθηκε, όμως μόνο στην αμαρτωλή γυναίκα, η οποία συντριμμένη ενώπιόν Του, είχε αναγνωρίσει την αμαρτωλή της ζωή και περίμενε την τιμωρία. Οι “ευθείς” Φαρισαίοι δεν άκουσαν αυτά τα λόγια γιατί ελεγχόμενοι από την συνείδησή τους, έφυγαν, χωρίς να ομολογήσουν τις αμαρτίες τους, ζητώντας να τις σκεπάσουν με τα εξωτερικά και τυπικά “καλά έργα” που συνήθιζαν. Δεν δέχτηκαν να υποβιβαστούν στο ίδιο χαμηλό ηθικό επίπεδο με την αμαρτωλή γυναίκα, και φυσικά δεν έλαβαν και την συγχώρηση. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Αν επιθυμείς την τέλεια και πλήρη συγχώρηση από το Θεό, η πρώτη σου πράξη είναι να πάρεις την θέση του ένοχου αμαρτωλού, και να βρεθείς μόνος, ενώπιον του Προσώπου που έχει την εξουσία να καταδικάσει και να συγχωρήσει. Ας είναι η ενοχή σου ο λόγος της συναντήσεώς σου μ’ Αυτόν.
Παρατηρήστε ότι ο Κύριος δεν έδωσε σ’ αυτήν συγχώρηση υπό όρους. Δεν της είπε: “ούτε εγώ θα σε καταδικάσω, εάν δεν θα αμαρτήσεις στο μέλλον!”. Αλλά της πρόσφερε δύο πολύτιμα και ανεκτίμητα πράγματα. Την πλήρη συγχώρηση. Και την δύναμη ν’ αποφεύγει την αμαρτία στη νέα ζωή της. Για ν’ αποκτήσεις δύναμη και να νικάς την αμαρτία, πρέπει πρώτα να μάθεις ότι οι αμαρτίες σου συγχωρήθηκαν από το Θεό, διά της πίστεως στον Ιησού. Όμως αν επιχειρήσεις να εξουσιάσεις το κακό, προτού βεβαιωθείς για τη σωτηρία σου τότε δεν θ’ αποκτήσεις ούτε το ένα ούτε το άλλο. Κανένας δεν μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον του Θεού Πατέρα, αν δεν έχει πρώτα καθαριστεί από τις αμαρτίες του, και ενδυθεί το λαμπρό και λευκό ένδυμα της δικαιοσύνης του Χριστού. “Διότι τον μη γνωρίσαντα αμαρτίαν έκαμε υπέρ ημών αμαρτίαν διά να γίνωμεν ημείς δικαιοσύνη του Θεού δι’ αυτού” (Β΄ Κορινθ. ε΄ 21).
Η ελάχιστη αμαρτία μας χωρίζει από το Θεό, αλλά “αυτός τας αμαρτίας ημών εβάστασε, και τας θλίψεις ημών επεφορτίσθη . . . η τιμωρία, ήτις έφερε την ειρήνην ημών, ήτο επ’ αυτόν· και διά των πληγών αυτού ημείς ιάθημεν” (Ησαΐας νγ΄, 4, 5). Ο νόμος φανέρωσε το χρέος που οφείλουμε στο Θεό για τις αμαρτίες μας, ο Χριστός ήρθε και το πλήρωσε· αυτό είναι χάρις. Η αμαρτία είναι τόσο απεχθής στα μάτια του Θεού, ώστε χρειάστηκε να χυθεί το αίμα του αγαπητού Του Υιού, το οποίο μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία. Όσο καλύτερα βλέπεις και αναγνωρίζεις την αμαρτωλή ζωή σου, τόσο περισσότερο θα εκτιμήσεις αυτό το πολύτιμο αίμα.
Από τη στιγμή που θα πιστέψεις στο έργο του Χριστού, αυτά τα λόγια: “ούτε εγώ σε καταδικάζω” απευθύνονται προς εσένα, είσαι σωσμένος. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο λαμβάνεις ως σφραγίδα της δικαιώσεως, σου δίνει τη δύναμη να μην αμαρτάνεις και να μην λυπείς την καρδιά Εκείνου ο οποίος θυσίασε τον Αγαπητό του Υιό για σένα.
Αγαπητέ αναγνώστη, άνοιξε την Αγία σου Γραφή και διάβασε τις παρακάτω περικοπές. Σ’ αυτές θα δεις και πάλι την ανάγκη της ψυχής σου, την ανικανότητά σου να σωθείς με τα δικά σου έργα και την έτοιμη σωτηρία που σου προσφέρει Εκείνος που πήρε τη δική σου θέση στο σταυρό:
“Εν αμαρτία με εγέννησεν η μήτηρ μου” (Ψαλμ. να΄ 5).
“Ο λογισμός της καρδίας του ανθρώπου είναι κακός εκ νηπιότητος αυτού” (Γεν. η΄ 21). “Και πάσα η δικαιοσύνη ημών είναι ως ρυπαρόν ιμάτιον” (Ησ. ξδ΄ 6).
“Ο Θεός όμως πλούσιος ών εις έλεος, διά την πολλήν αγάπην αυτού με την οποίαν ηγάπησεν ημάς και ενώ ήμεθα νεκροί διά τα αμαρτήματα εζωοποίησεν ημάς μετά του Χριστού.
“Διότι κατά χάριν είσθε σεσωσμένοι διά της πίστεως και τούτο δεν είναι από σάς· Θεού το δώρον· ουχί εξ έργων . . . (Εφεσ. β΄ 3-5, 8-9).
“Δεν υπάρχει δίκαιος ουδέ είς . . . πάντες εξέκλιναν, ομού εξηχρειώθησαν: Δεν υπάρχει ο πράττων αγαθόν . . . Πάντες ήμαρτον, και υστερούνται της δόξης του Θεού. Δικαιούνται δε δωρεάν με την χάριν αυτού, διά της απολυτρώσεως της εν Χριστώ Ιησού, τον οποίον ο Θεός προέθετο μέσον εξιλεώσεως διά της πίστεως, εν τω αίματι αυτού” (Ρωμ. γ΄ 10-12, 23-25).
“Εξεύρομεν ότι δεν δικαιούται ο άνθρωπος εξ έργων νόμου, ειμή διά πίστεως Ιησού Χριστού . . . διότι δεν θέλει δικαιωθεί εξ έργων νόμου ουδείς άνθρωπος . . . διότι αν η δικαίωσις γίνηται διά του νόμου, άρα ο Χριστός εις μάτην απέθανε . . . Ο Υιός του Θεού με ηγάπησε και παρέδωκε εαυτόν υπέρ εμού” (Γαλάτας β΄ 16, 20, 21).
Τι θα πράξεις αγαπητέ αναγνώστη; Θα έρθεις στον Ιησού για να λάβεις την συγχώρηση, την ειρήνη, τη χαρά, τη δύναμη για μια νέα αγία ζωή, ή θα μείνεις αδιάφορος, όπως οι Φαρισαίοι, εγκαταλείποντας τον μόνο Σωτήρα, την στιγμή που έχεις ανάγκη της απόλυτης βοήθειάς Του! Άφησε λοιπόν τους δικούς σου τρόπους επούλωσης του κακού και δέξου τον Ιησού ως προσωπικό σου Σωτήρα.
“Διότι πώς θέλομεν εκφύγει εάν αμελήσωμεν μία τόσον μεγάλη σωτηρίαν!”
Εκδόσεις Χριστιανών Αδελφών
Γραβιάς 9-13 Αθήνα 106 78
Τηλ. 210/3821381-210/4621581
Οι εκδόσεις μας δεν έχουν καμία σχέση με αιρέσεις και διάφορες οργανώσεις. Είναι καθαρά Χριστιανικές